Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Aanvullende reisinfo voor trip naar Belgrado 7 september 2006
Honderden FC Groningen-supporters zullen volgende week de uitwedstrijd van FC Groningen in Belgrado bijwonen. Aangezien er in ServiŽ net even wat andere regeltjes gelden dan in Nederland en lokale taxichauffeurs, politie-agenten en douaniers nůg corrupter zijn dan in Nederland, is het misschien wel even handig dat we ons even verdiepen in de lokale gebruiken.

Fans die op eigen vervoer naar ServiŽ afreizen moeten met name bij de grenzen van het voormalige JoegoslaviŽ fans rekening houden met strenge controles op het gebruik en bezit van alcohol en drugs. Hierdoor kunnen bij de douane-posten lange wachttijden ontstaan. Er zijn voorbeelden bekend van bussen die zes uur worden opgehouden als men merkt dat er veel alcohol en/of drugs is gebruikt. Dit geldt eveneens voor de luchthaven Belgrado. Nou is 'veel' natuurlijk een rekbaar begrip, maar geoefende drinkers wordt afgeraden hier een discussie over te beginnen met de douaniers.

Verder heb je voor ServiŽ een paspoort nodig, een gewone identiteitskaart volstaat niet. Als je op dit moment je paspoort nog niet hebt aangevraagd, ben je wellicht al te laat, want een aanvraag duurt meestal een week. Let er trouwens even op dat je bij binnenkomst in ServiŽ wel een stempel in je paspoort krijgt. Als dat stempel namelijk ontbreekt kan het corrupte douanetuig voor veel problemen (lees: boetes) gaan zorgen bij het verlaten van ServiŽ.

Qua reisadvies geldt verder: In ServiŽ kan doorgaans veilig worden gereisd voor zover een aantal essentiŽle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Op het grootste deel van het grondgebied van ServiŽ is de veiligheidssituatie bevredigend. Landgenoten worden evenwel aangeraden betogingen en ongewone vormen van samenscholing te mijden. Een biertje pakken met je medesupporters is uiteraard geen ongewone vorm van samenscholing.

Zelfs indien de toestand momenteel als 'normaal' kan worden beschouwd, kunnen in de districten Presevo, Bujanovac en Medvedja in het zuiden van ServiŽ de spanningen tussen bevolkingsgroepen plots oplaaien. Het valt niet uit te sluiten dat men ongewild betrokken raakt bij een gewelddadig treffen tussen extremistische groeperingen en de ordediensten. Rellen dus.

In de grensgebieden met Kosovo waar er meer wapens circuleren en waar meer smokkelpraktijken voorkomen, is er sprake van meer criminaliteit. Dit gebied is bovendien slechts gedeeltelijk ontmijnd. Bezoekers dienen dan ook uiterst voorzichtig te zijn en zich steeds op voorhand te informeren omtrent de veiligheidssituatie. Het is ten zeerste af te raden de hoofdwegen te verlaten omdat je dan dus op een mijn of tegen een roversbende aan kunt rijden.

In ServiŽ zijn georganiseerde bendes vooral bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn en alleen gebruik te maken van beveiligde parkings. Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor. Gelet op de staat van het wegennet is het afgeraden 's nachts secundaire wegen te nemen of in bergachtige streken te reizen.

In en rond het stadion heerst een streng regime. Er zullen veel politie-agenten en militairen aanwezig zijn. Dit heeft alles te maken met de rivaliserende groeperingen. Houdt er rekening mee dat tegen provocerend of ongeoorloofd gedrag hard wordt opgetreden. Maar dit hoeft ons er natuurlijk niet van te weerhouden er volgende week een mooi voetbalfeest van te maken.

Bron: FC Groningen, Ministerie van Buitenlandse zaken
Printversie »
 

Reacties:
#1 Nou nou nou, dat klinkt gezellig zeg! Succes voor iedereen die daar heen gaat!!
northernlady | 7 september 2006, 22:52:36
#2 (op de melodie: Wij gaan naar Rome toe)
Het is een luchtalarm
Het is een luchtalarm
Het is een luchtalarm
Het is een luchtalarm
VJ | 7 september 2006, 23:42:09
#3 Zo, geef het je maar te doen, daar heen reizen met al deze gezellige informatie in het achterhoofd! Ach, het zal vast wel loslopen...En dan moet er vooral een dik groen-wit feest van gemaakt worden aldaar!
Vak_M | 7 september 2006, 23:48:24
#4 zolang je niet met bommen over de markt gaat rennen zal t wel meevallen hoor... gewoon terrasje pakken, biertje drinken, en de wedstrijd bekijken. aangezien de harde kern van partizan waarschijnlijk niet aanwezig zal zijn IVM problemen met het bestuur.

en vooral niet met een bos sleutels gaan zwaaien en zingen:
laat zien dat je een voordeur hebt:P:P
mien-toentje | 8 september 2006, 07:45:07
#5 Ik zou het maar niet onderschatten aldaar , ze hebben daar niet 1 harde kern maar wel 10 !
tjeu | 8 september 2006, 12:03:17
#6 Prikbord doet t niet dus dan maar even hier voor wie het nog niet weet, de FC donderdag live op tv , op TV Noord!!!!!!
northernlady | 8 september 2006, 13:33:27
#7 Ach in die landen wordt veel meer in drugs gedaan dan hier, dus snap ik niet da ze daar zo streng zijn, ik denk dat het met hele andere dingen te maken hebben!?.Die mensen ziten nog met hun hoofd in de oorlog, ze zijn daar zeer opgefokt, voor dat het weer normaal is daar duurt nog wel 50 jaar of meer!.Het zal allemaal wel te maken hebben met die aanslagen, ze willen geen woord hebben, en ze weten ook daar dat de FC supporters ook geen liefertejes zijn.Ik denk als Pratizan verliest is dat die supporters van Pratizan niet meer zo lief zijn, en reken dan maar op vette rellen en dat de FC supporters niet veilig zijn daar in Belgrado.Nou ik hoop dat het allemaal niet gebeurt al vrees ik het ergste!?.
djgrunn | 8 september 2006, 13:38:36
#8 oja Harris je prikbord is defect!.

Het probleem is bekend, de oplossing nog niet :)
djgrunn | 8 september 2006, 13:45:00
#9 Welnu, eerst leek het mij wel leuk mee te gaan naar Belgrado. Achteraf tocg blij dat ik niet meega, dit is niet echt rustgevend. Iederen die meegaat veel succes en have fun!
Dirty Harry | 8 september 2006, 15:28:39
#10 k denk dat dat ook juist de bedoeling is.
Het is bangmakerij en ik maak me daar nog niet druk om, ik zie het wel als we daar aankomen
avenance | 8 september 2006, 20:02:28


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl