Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Tien jaar 'Trots van het Noorden' 18 oktober 2009
Hoera! Vandaag bestaat deze website op de kop af 10 jaar. Tien jaar alweer, waarin een hoop is gebeurd. Destijds kwam FC Groningen bijvoorbeeld uit in de totodivisie en werden uitwedstrijden gespeeld tegen TOP Oss en Dordrecht '90. Daarvan werd toen ook al verslag gedaan op deze website, en was de kwaliteit van de foto's vaak net zo beroerd als de wedstrijden zelf...

Op 18 oktober 1999 komt "Harris FC Grunnen page" online, toen nog op het illustere webadres http://home.wanadoo.nl/harris. Op 29 januari 2003 verhuist de website naar de huidige domeinnaam. De titel van de website verandert in "Trots van het Noorden", maar omdat 'Harris' inmiddels een populair zoekwoord blijkt te zijn, krijgt de site als ondertitel "Harris FC Groningen supporters site" mee.

In de afgelopen jaren is Trots van het Noorden aan alle kanten gegroeid en uitgedijd, maar de fotoverslagen zijn altijd centraal blijven staan: zij vormen de ruggengraat van deze site. Al sinds mei 1998 worden er bij uitwedstrijden foto's gemaakt met een simpel wegwerpcameraatje. Dat is te zien, maar dat heeft tegenwoordig ook wel zijn charme.

Het eerste volledige seizoen dat wordt vastgelegd is 1999-2000. Nou ja, bijna volledig dan, want tot twee keer toe raakt de ontwikkelservice van drogisterij Kruidvat de rolletjes kwijt en gaan historische foto's verloren. Prutsers! Nog voor de succesvolle nacompetitie van dat seizoen wordt overgestapt op een heuse analoge compactcamera. Voor 99 gulden wordt bij de Dixons een Minolta AF25 aangeschaft en als eerste wordt de armada naar de uitwedstrijd tegen MVV vastgelegd. De AF25 legt de huldiging op de Grote Markt vast en gaat op reis in de Eredivisie. Het Kruidvat wordt voortaan gemeden als ontwikkelaar.

Toch doet de AF25 nog geen twee jaar dienst, want de digitale fotografie is inmiddels behoorlijk in opkomst. Begin 2002 wordt overgestapt op de Minolta Dimage 5. Dat is een hele uitgave, maar dan heb je ook wat, want er kan maar liefst 7 keer optisch gezoomd worden en dat kunnen niet veel camera's in die tijd. Voortaan staan de foto's ook veel sneller op de site. Soms worden de fotoverslagen zelfs nog in de nacht na een verre uitwedstrijd in elkaar geknutseld.


De camera's van TrotsvanhetNoorden.nl: de AF25, de Dimage 5 en de Dimage Z6, allen Minolta

Vier jaar lang reist het toestel het hele land door, totdat het noodlot toeslaat. Bij de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk in de Euroborg houdt de camera er na kwetsende spreekkoren richting Anthony Lurling zomaar mee op. Boze tongen beweren dat de moeder van Anthony haar zwarte magie heeft losgelaten op het arme fototoestel.

De camera wordt ingeruild voor de Minolta Dimage Z6, die kleiner, goedkoper en beter is. Voortaan kan er maar liefst 12 keer ingezoomd worden en hoeft er geen detail meer gemist te worden. Het toestel gaat mee op de Europese reizen van FC Groningen en wordt tot op heden nog steeds gebruikt.

In juli 2005 wordt de website door het voetbalblad Voetbal International onder de loep genomen. Trots van het Noorden wordt website van de week en uiterst lovend beoordeeld:

Groningse trots


Er is maar één Trots van het Noorden en dat is FC Groningen. Wie de gelijknamige site www.trotsvanhetnoorden.nl bezoekt, kan niet anders concluderen dan dat de webmaster een voetballiefhebber en doorgewinterde fan is van FC Groningen.

De website ademt groen-wit fanatisme dat actuele Groningse voetbalzaken met de nodige humor en beeldmateriaal afwisselt. Neem het Front Anti Abe, waarin de belevenissen in de tweestrijd met noordelijke buur SC Heerenveen te volgen zijn. Verder herbergt de site veel sfeerbeelden, gerangschikt vanaf het seizoen 1998/99 en actuele updates van het nieuwe stadion Euroborg, dat Het Oosterpark na de winterstop als thuishaven vervangt.

Webmaster Harris draagt zorgt voor een overzichtelijke site die op de homepage meteen het laatste nieuws in het oog laat springen. Verslagen mét foto's van de oefenwedstrijden wisselen elkaar af, een historisch overzicht van het Ultimate Fan Team (dat tegenwoordig onder de naam Groningen Fanatics door het leven gaat) ontbreekt evenmin.

Evenals een overview van de verschillende shirts die FC Groningen sinds het seizoen 1971/72 heeft gedragen. Vermakelijk is het On Tour-gedeelte, waarin de Groningse supporters de overige eredivisieclubs ludiekritisch onder de loep nemen.

De combinatie informatie en entertainment zorgt ervoor dat het bezoek aan de site voor herhaling vatbaar is. Zowel qua inhoud als qua vormgeving is de site zoals de club volgens haar fans: om trots op te zijn! (bron: Voetbal International, 27 juli 2005)

In een reactie op deze beoordeling wordt aangekondigd "nog wel een tijdje door te gaan, al was het maar om de terugkeer van FC Groningen in Europa vast te leggen." Nog geen jaar later is die terugkeer al een feit: in Enschede pakt FC Groningen een ticket voor Europees voetbal. Het leidt de dag erna tot de drukte dag ooit op TrotsvanhetNoorden.nl. De magische grens van 10.000 bezoekers wordt ruimschoots overschreden en de teller stopt pas na 11.844 bezoeken. Dat record staat nog steeds.

Gemiddeld wordt TrotsvanhetNoorden.nl tegenwoordig met zo'n 2.500 bezoeken per dag vereerd en voorlopig gaat de site - wederom - nog wel een tijdje door. Met interessante nieuwtjes, met hamburgerbeoordelingen, met vakantiekiekjes, maar vooral met fotoverslagen van de wedstrijden van FC Groningen.
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl