Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Protestmars trekt zo'n 300 deelnemers 5 februari 2009
Er is de laatste dagen al veel over geschreven en gisteravond was het dan zover: voorafgaand aan de wedstrijd tegen NEC hielden FC Groningen-supporters een protestmars vanuit de binnenstad richting de Euroborg. Zo'n 300 supporters gaven gehoor aan de oproep om hun onvrede te uiten over de groeiende kloof tussen club en supporters.

Belangstelling vanuit de media was er volop. Diverse media maakten een reportage over de protestmars, zie hieronder voor een overzichtje. Alleen jammer dat het precieze doel van de protestmars niet bij iedereen even duidelijk was, zowel bij deelnemers als media, ook al omdat er niet echt briljant over gecommuniceerd was.

RTV Noord zat nog het meest in de richting: "De groep boze supporters vindt dat er een kloof is ontstaan tussen hen en de clubleiding. De druppel die de emmer deed overlopen was het stadionverbod van 3,5 jaar dat een fan kreeg opgelegd nadat hij -in een column in dichtvorm- oud-spelers van de FC dood wenste omdat ze waren vertrokken bij de club."

Om 19.20 uur vertrok de stoet vanaf de Grote Markt en via de Oosterstraat, Rademarkt, Oosterweg en de Verlengde Lodewijkstraat werd tegen 19.45 uur de Euroborg bereikt. Onderweg werden teksten als 'Wij hebben schijt aan het beleid' en 'wij zijn Groningen' gezongen. Eenmaal gearriveerd bij de Euroborg werden er nog enkele leuzen gescandeerd, maar langzaam viel de groep uiteen en ging vervolgens iedereen zijn eigen weg weer.

Reportages
RTV Noord: Tweehonderd FC-supporters protesterend door Stad
Dagblad van het Noorden: "Supporters van FC Groningen mogen niks meer!"
NOS Headlines: Protest FC Groningen
RTL Nieuws: Protestmars FC Groningen
Printversie »
 

Reacties:
#1 "Alleen jammer dat het precieze doel van de protestmars niet bij iedereen even duidelijk was, zowel bij deelnemers als media, ook al omdat er niet echt briljant over gecommuniceerd was.

RTV Noord zat nog het meest in de richting: "De groep boze supporters vindt dat er een kloof is ontstaan tussen hen en de clubleiding."

Lees ik hier dat er ook een kloof tussen de supporters heerst?
Dat er gewoon mensen meelopen die er niks van afweten? (lees ter opvulling)
En ook nog dingen roepen die nergens op slaan?
En zo eigenlijk gewoon onrust zaaien?
Als je toch de media zoekt moet je wel goed voor de dag komen natuurlijk.
Als het zo doorgaat is het niet best.
driver | 5 februari 2009, 15:49:40
#2 wat een drama die 'protest loop', zie je er wat van op tv, hoor je alleen die gasten beetje kanker bestuur roepen enz. En lekker je middelvinger opsteken naar de camera. Nou, nu zal de FC overtuigd zijn. jammer
Reinier | 5 februari 2009, 16:46:00
#3 en jongens nog een beetje snoep opgehaald met het lampionnetje lopen
kanker bestuur?? nou dankzij dit bestuur bestaan we nog
waarom | 5 februari 2009, 18:26:57
#4 Natuurlijk maakt het bestuur wel eens fouten, maar om nou als een stel hooligans over straat te gaan lopen..... wat een wangedrag!!!

Deze groep vertegenwoordigt echt niet de doorsnee supporter!!!!!
boom | 5 februari 2009, 19:02:47
#5 Lekker positief allemaal. Als je het niet aanstaat moet je gewoon thuis blijven.
Kilgore | 5 februari 2009, 20:47:04
#6 belachelijk inderdaad... zit me nu alleen nog af te vragen hoeveel procent meeloper was... zeventig of tachtig...
Dit bestuur doet zijn stinkende best om van de FC een stabiele club te maken die mee doet voor europees voetbal en onder het mom van bepaalde regels (die waarschijnlijk deels ook nog van bovenaf aangegeven worden) lopen er een paar loosers met wat meelopertjes te krijsen wie er allemaal op moeten rotten... Spijtig en genant...
henri_vd | 6 februari 2009, 01:58:06
#7 t zag er idd een beetje sneu uit. Ik hoop dat het gezeik nou een beetje over is en dat er partijen eens goed in gesprek gaan. Dat supporterstak eens duidelijk aangeeft wat ze nou precies willen en zich ook eens inleven in de FC die ook gewoon vanuit de overheid en KNVB regels krijgt toegeschreven. Dan kunnen we met zn allen weer lekker tekeer gaan op Noord en de jonges naar een overwinning schreeuwen!
stormbono | 6 februari 2009, 08:42:17
#8 Ik heb er maar 2 woorden voor. Kans - loos!!!!
stan | 6 februari 2009, 09:27:31
#9 Ik denk dat het zeker niet kansloos is. Je moet het zien als een haat liefde verhouding met het bestuur , maar je moet wel goed georganiseert zijn en blijven (normaal) praten anders bereik je niks.
De toon is gezet en dat moet je uitwerken de komende tijd. Come on FC.
driver | 6 februari 2009, 10:13:15
#10 ieder zijn eigen mening maar als je voor de televisie staat te vloeken gebrek aan woordenschat en zeker geen reclame voor onze fc en zeker niet op deze manier in het nieuws te komen en dan Hans Nijland uit te scheleden die met zijn mannen toch maar even neergezet heeft waar we nu staan en ze zijn toch bereid te praten hou het alsjeblieft intern want dit is geen reclame voor de club en daar is niemand gebaat bij toch.
klaaskooistra | 6 februari 2009, 10:34:30
#11 dat die waailapjes zelf niet door hebben dat door dit de kloof alleen maar groter word, trieste nep supporters, en idd 80% van iedereen die meeliepen had niet een een eigen mening en wisten niet eens waarvoor ze meeliepen, gewoon stoer doen dus! triest dit, echt zeer kansloos! schaam me dood voor et beeld van onze supporters van onze fc op dit moment!
zaike | 6 februari 2009, 13:14:47
#12 Als ik mijn zoon hier tussen zou zien lopen kreeg hij van mij een stadionverbod.
aquscutum, begrijp jij zelf wel wat je allemaal uitkraamt. Jij laat door zulke uitspraken zien wat het gemiddelde niveau is van de groep die woensdag mee deden aan de tocht. Kom toch op man, denk nou toch niet dat het bestuur van FC Groningen zich van deze tocht iets aantrekt als er zulke vervelende dingen worden geroepen.
Beloji | 6 februari 2009, 17:58:07
#13 Nep supporters lijkt me net echt terecht, zaike .
DiRoberto | 6 februari 2009, 19:23:32
#14 He eeh zaike, nep supporters? als je mensen die een andere mening hebben dan jou geniale mening, gelijk nep supporters zijn moet je volgens mij eens in de spiegel kijken. Laat elkaar nou eens in zijn/haar waarde. Iedereen heeft zo zijn eigen beleving van de FC.En ok jullie hebben wel gelijk dat de boodschap waarschijnlijk niet helemaal goed is overgekomen maar ze hebben het geprobeerd om iets van hun onvrede te uiten. En dat is altijd nog beter dan ergens het niet mee eens zijn en je bek houden. Maar nogmaals heb een beetje respect voor de mening van anderen....
peer | 6 februari 2009, 20:03:51
#15 Fijn trouwens ook dat de donatie die we volgens mij met zn allen hebben gedaan wordt gespendeerd aan zo'n kutdoek met een anti fun only teken.
Kilgore | 6 februari 2009, 22:48:49
#16 ALs ik ergens vrijwillig aan doneer, waaraan dan ook, heb ik niet de illusie dat ze precies datgene doen met dat geld zoals ik het graag zou willen....En die fun-only was niet zozeer tegen de club, maar vooral ook tegen steeds verdergaande regelgeving en beperkingen en maatregelen tegen de verkeerder groepen supporters. Bijvoorbeeld de goedwillende supporter die uitwedstrijden wil bezoeken die met allerlei toestanden te maken krijgt. Maar dit is ook al vaker gepoogd uit te leggen....

En supporters hier die andere supporters afzeiken, wat doe je anders met dit soort reacties dan supporters die het bestuur afzeiken. Niks lijkt mij, eerder hetzelfde...Dus stel je er dan ook niet boven...

maral | 6 februari 2009, 23:29:12
#17 Ik denk dat er heel veel supporters niet begrijpen wat er uberhaupt gaande is. Bijvoorbeeld , waar gaan de acties vanuit: GF of Z-side of zomaar een groep supporters. Op de tribune staat Z-side en daar gebeurt het wel maar daar hoor je of lees je niks over. Is het misschien handig om tijdens wedstrijden of doordeweeks verhaal te kunnen halen voor diegene die er niks van snappen?
driver | 7 februari 2009, 10:12:56
#18 Waarom schreef:
"en jongens nog een beetje snoep opgehaald met het lampionnetje lopen
kanker bestuur?? nou dankzij dit bestuur bestaan we nog".

Beste waarom, dat we nog bestaan hebben we niet te danken aan dit bestuur. Maar aan een getalenteerde jongeman uit Bedum en een club uit Eindhoven die bereid was voor hem vele miljoenen op tafel te leggen. Daarom bestaan we nog, dankzij die miljoenen.In die periode wist dit bestuur het ook echt niet meer...
maral | 7 februari 2009, 10:43:29
#19 Dat ze had daarna het op vele vlakken goed gedaan hebben is natuurlijk zo. Neemt niet weg dat er wel degelijk punten zijn waar je kritiek op mag en kunt hebben. Dat iedereen het niet eens is met die kritiek mag ook, maar iedere groep komt nu eenmaal op voor zijn of haar 'belangen'.
Vooral op het punt van communicatie richting en met de supporters(vereniging) was en is er een hoop te doen. Voorbeeldje is dat de 2e ring tijdens de opendag 'zomaar' dicht was. Niet dat ie nodig was qua publieke belangstelling, maar het home was daardoor vanuit het stadion niet te bereiken en de supportersvereniging wist er niks vanaf, camerapalen die er zomaar staan, ook de FC heeft fouten gemaakt tijdens de brand, heeft dat gevolgen gehad, hoe staat het met de verbeteringen, het gedoe bij ingang 1, de zolangzamerhand belachelijke regelgeving bij uitwedstrijden die onder de nieuwe veiligheidsco÷rdinator eerder strenger als soepeler lijken te worden, geen ruimte voor spandoeken, de onderlinge verstandhouding. De scheve/dubbele moraal. Jans middelvingertje, Nijland's verbale aanval op een scheidsrechter, sponsoren die wangedrag kunnen vertonen in de sponsorruimte's worden amper veroordeeld/bestraft. Maar zo gauw er gefluit of commentaar klinkt vanaf de tribune's, al dan niet terecht daar gaat het niet om, staan ze klaar met moraliserende praatjes voor de camera's.
En overleggen zijn er genoeg, en soms wordt er wat bereikt maar vaker overheerst het gevoel dat men op die manier doet alsof men open staat voor dialoog dan dat het daadwerkelijk opvolging krijgt.
En tuurlijk hoeft niet alles wat de 'fanatieke groep' wil doorgevoerd te worden maar als club kun je dingen ook slimmer aan pakken wat dat betreft. In elk geval het gevoel geven dat hun betrokkenheid gewaardeerd worden. Dat er constant wij/zij stellingen betrokken worden is meer een wisselwerking dan dat het alleen bij die die supporters vandaan komt....

En driver, de tocht is georganiseerd door zomaar een groep supporters. Zat niet echt een organisatie achter, vandaar dat er bv ook geen goede woordvoering was en dat was zeker jammer. Want op deze manier is niet gegaan zoals het misschien wel gekund had. Er liepen dus mensen mee die wel bij bv z-side of GF horen of op Noord staan, maar er liepen ook zeker mensen mee die daar niet bij horen of op hele andere plekken zitten.
En als deze groep slechte bedoelingen gehad had zoals ook wel gesuggereerd werd kan ik bestrijden door maar te wijzen, dat op sommige spreekkoren na, alles netjes is verlopen
maral | 7 februari 2009, 11:03:29
#20 De enige die hier nog een beetje zin neerzet lijkt Maral te zijn.... Die legt tenminste uit waarover het allemaal gaat. En mocht je nou meer willen weten hierover, kijk dan ook eens bij de vorige topics en lees ze vooral helemaal door...ook de commentaren. Daarin staat gewoon heel veel informatie.

Verder zie ik alleen maar commentaar op medesupporters. Misschien is het verstandig om idd je naam eronder te zetten... Mensen blijken vragen te hebben, maar als mensen alleen maar willen schelden, dan zou ik me ook anoniem houden. En Dirty Harry...we weten dat je zo heet, maar niet waar je staat of zit in het stadion...dus je bent en blijft anoniem. En als mensen eerder weggaan is dat misschien omdat ze een baan hebben en de verantwoordelijkheid voor een gezin...niet omdat ze zo nodig seks moeten hebben.... En al was dat wel zo...misschien heb jij geen idee hoe seks na een gewonnen wedstrijd voelt...

Het is duidelijk dat veel mensen de protestmars verafschuwen. Maar volgens mij weet idd de helft van iedereen die commentaar op de mars heeft niet precies waarover het gaat en wat de mensen die hem georganiseerd hebben erbij voelen. Ik ben er ook van overtuigd dat er veel mensen meegelopen hebben die ook niet weten waar het over ging, maar het gaat om de werkelijke rede dat ie georganiseerd is. En daarvoor zal ik idd Maral zijn verhaal aanraden en aanraden om eens terug te lezen op deze site...er staat echt wel in hoe en wat en waarom. Daarna is het verstandig om je eens te verplaatsen in dat verhaal en er serieus over na te denken. Mocht je het er dan niet mee eens zijn, ga dan een gericht en beargumenteerd commentaar opzetten en niet in het wilde weg dingen neerzetten en maar blijven schelden.... Daar schieten we ook niks mee op. Ik ben blij dat er tenminste supporters zijn die blijven vechten voor een goed voortbestaan van de club en een goed supportersbeleid. (Het bestuur mag best af en toe eens scherp gehouden worden op dit soort dingen). Dat doen ze ook om het 'jullie' (de mensen die nu commentaar leveren hierop) een leuke en goede mogelijkheid te geven om de wedstrijden te bezoeken en op een toffe manier te kunnen beleven.
Ik denk dat ik het hier maar bij laat.

Mazzels,
Rennie
Servicemedewerker Vak G
RennieServiceG | 7 februari 2009, 12:07:17
#21 Ik denk dat er nu genoeg stof tot nadenken is.
Hoe het verder en niet verder moet.
driver | 7 februari 2009, 22:10:43
#22 Dan hebben de meeste mensen het hier over mee lopers ( tuurlijk zijn er mee lopers , Die heb je overal ) Maar toen Groningen in het opw speelde en ze gingen weer degraderen toen lieten ook veel mensen het afweten en kwamen niet meer naar groningen toe . Nu spelen ze goed en nu zit het stadion wel helemaal vol . onder tussen zitten die mensen wel over nep suporturs te zeuren en over mee lopers ! er zijn mensen die wat meer houden van de club dan andere mensen en die mensen gaan ook wat verder voor hun club !
Grunnen | 7 februari 2009, 22:19:13
#23 Bij de 1 in t bloed , bij de ander int hoofd
Green White Blood 4 ever
DiRoberto | 8 februari 2009, 08:36:56
#24 komt er dus op neer dat de euroborg te groot is... de extra 10.000 mensen horen er niet thuis want die waren er vroeger ook niet bij.

Wat betreft het "opkomen voor je belangen"-verhaal: helemaal mee eens; andersom zouden een aantal mensen misschien ook kunnen concluderen dat hun belangen niet de belangen zijn van een heleboel andere personen die ook naar hun clubbie gaan...
Kortom; er kan nog dagenlang over na-geouwehoert worden maar het zal weinig opleveren... onderling komen "we" er niet uit en het bestuur zal het vervelend vinden maar er weinig aan veranderen; daarvoor waren de scheldpartijen te primitief, gaven aan wat het niveau was en de interviews in de media bevestigden dat nogal, zonder de media de schuld te geven; er stond nu eenmaal niet iemand voor de microfoon (bij bv RTV noord) die zich een beetje logisch uitdrukken.

mijn bescheiden conclusie: onderling teveel verschillende belangen en waarschijnlijk zal de beschaafste varianten de voorrang krijgen bij de diverse regelgevers. en da's waarschijnlijk voor de club het beste!
henri_vd | 9 februari 2009, 02:56:44
#25 doe ff normaal met die kindermars tis toch echt van de pot gerukt waar die vent het over heeft met z'n gedicht en als het je niet aan staat wat doe je dan in het stadion ga fan worden van de joden kun je daar met 50 000 man lekker klagen verwende ventjes
rudi | 9 februari 2009, 21:57:29


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl