Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
De kwestie Kerstgedicht (1) 3 februari 2009
Rumoer in Groningen. Afgelopen vrijdag deelde FC Groningen een stadionverbod van liefst 42 maanden uit aan een columnist die eind vorig jaar een kerstgedicht plaatste op de website van de Supportersvereniging. De column werd snel weer verwijderd, de vereniging bood haar excuses aan voor de gang van zaken en de redacteur werd geschorst. In andere media werd de column echter flink opgeblazen en FC Groningen besloot de redacteur een stadionverbod te geven.

De redacteur reageerde op de uitnodiging van de veiligheidscommissie van FC Groningen om de gang van zaken nader te te lichten. Het kerstgedicht moest niet opgevat worden als een serieuze of regelrechte bedreiging richting spelers, maar het gedicht gaf vooral de woede en frustratie weer over het weggaan van diverse spelers, waardoor FC Groningen er in de tweede competitiehelft sportief weinig meer van bakte.

Het betoog vond in de ogen van het management van FC Groningen weinig genade, want men besloot de maximale straf van 42 maanden stadionverbod uit te delen. Samen met de 450 euro boete vanuit de KNVB plus deurwaarderskosten van zo'n 60 euro is dat een behoorlijk forse straf. Buitenproportioneel hoog volgens de Supportersvereniging, die overigens ook de hand in eigen boezem steekt. In een verklaring op de website van de vereniging staat:

We vinden het stadionverbod van 42 maanden buitenproportioneel hoog. Helemaal als je dit afzet tegen zaken die in het verleden binnen en rondom FC Groningen hebben plaatsgevonden. In eerste instantie is dit een zaak tussen de Supportersvereniging en de redacteur en wij hebben hierop onze maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Uiteindelijk heeft het de Supportersvereniging geen schade opgeleverd.

Uiteraard is FC Groningen baas in eigen huis en kan zij bepalen wie er wel en niet in komt en iemand dus ook een verbod opleggen aan de hand van de reglementen van de KNVB. Wij vinden echter dat je als club ook moet kijken naar de kans op een herhaling en de schade die er is geleden. De kans op herhaling is niet aanwezig en voor zover wij kunnen beoordelen heeft de club geen nadelige gevolgen ondervonden van deze column. Neemt niet weg dat je als club wel een statement kunt maken, maar dit kan ook op een andere manier.

Binnen de Supportersvereniging hanteren we het principe om iedereen haar eigen ruimte en vrijheid te geven met de bijbehorende verantwoordelijkheden, aangezien er anders nauwelijks iets van de grond zou komen. Dat brengt natuurlijk ook risico's met zich mee en deze hebben zich op tweede kerstdag voor gedaan. Uiteraard zijn er regels en richtlijnen die voor iedereen gelden, ook voor de internetredactie. Binnen de internetredactie vindt controle altijd achteraf plaats. We zullen dit nog eens tegen het licht moeten houden en als het nodig is de procedures aanpassen.

Je kunt dus stellen dat de Supportersvereniging mede verantwoordelijk is aangezien zij het platform heeft geboden voor de column. Feitelijk zou je de Supportersvereniging dus ook een straf op kunnen leggen als je de redacteur ook bestraft.

Komende week gaan we met FC Groningen om tafel om de situatie te bespreken. Daarnaast zullen we ook nog met de oud-redacteur om tafel gaan om een goed beeld van het geheel te krijgen. Het stadionverbod van 42 maanden streeft het nut totaal voorbij en wat ons betreft kun je dit ook op een andere manier oplossen, zodat je als club altijd in contact blijft met je achterban en hier niet de controle over verliest.

Supportersvereniging FC Groningen

Op het FCG-forum reageren supporters met ongeloof en onbegrip. De column verdient zeker geen schoonheidsprijs, daar zijn de meeste supporters het wel over eens, maar om daar een zo hoge straf tegenover te zetten, gaat veel supporters te ver. Er wordt volop gediscussiëerd over de kwestie en een gebruiker genaamd 'Protestmars' plaatste zelfs een oproep voor een protestmars. Niet alleen vanwege deze kwestie, maar ook om wederom het signaal af te geven dat veel fanatieke supporters voelen dat de club FC Groningen langzaam bij zijn supporters wegdrijft. Iets wat de Groningen Fanatics bij de thuiswedstrijd tegen Ajax ook al duidelijk wilden maken met hun actie 'Stop de cultuuromslag'.

De oproep van gebruiker 'Protestmars' luidt:
Supporters van FC Groningen,

Zoals jullie allen weten is FC Groningen aan het afzwakken. Mede door dit voorval en dergelijke toestanden bij de FC, zijn wij van plan, om woensdag 04.02.2009 vanaf 19.00 uur voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen - NEC een protestmars te gaan lopen, vanaf de Grote Markt, naar de Waterloobar. En dan vanaf de Waterloobar naar het stadion. Let wel op dat dit een vreedzame actie zou zijn, en dat een ieder voor zijn eigen risico meeloopt.

Het is dan de bedoeling, dat wij een signaal afgeven tegen de club FC Groningen. Wij zijn van plan om de actie aan te geven bij de landelijke en plaatselijke pers, en de autoriteiten van de gemeente Groningen. Dus kom allen supporters van Fc Groningen om 19.00 uur op de Grote Markt, en laat dit als een duidelijke maar vreedzame actie verlopen.

Met vriendelijke groeten,
Protestmars

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Printversie »
 

Reacties:
#1 Het bewuste gedichtje:
http://www.geenstijl.nl/archives/images/kerstgedichtje.html en hier de gevolgen van de bewuste gedichtje:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/01/fc_groningen_beloont_dichttale.html

Vind het allemaal een beetje opgeblazen. Als geenstijl dit gedichtje niet poste dan was er waarschijnlijk niks aan de hang geweest maar ze moeten het goede voorbeeld stellen ook tegenover hun sponsers etc. die nu een slechte naam krijgen. Hierdoor is P nu de lul.

Groningen is nu bezig met een proces om een rustige (saaie) en stabiele subtopper te worden. Alleen de supporters willen (gelukkig) niet echt meewerken. Persoonlijk 'hoe raar het ook is' heb ik liever het vechten tegen degradatie in het Oosterpark dan het dictatuur in de Euroborg en volgens mij ben ik niet de enige...


vvroden | 3 februari 2009, 14:44:17
#2 Ik ben liever een saaie supporter in de succesvolle Euroborg, dan dat ik geassocieerd wordt met idioten die dit soort "gedichten" schrijven.
Ik vind het helemaal niet opgeblazen. Je hebt als columnist van een supportersvereniging zo groot als de onze, een grote verantwoordelijkheid. Je moet ten allen tijde proberen te voorkomen dat jouw teksten als opruiend opgevat worden. Ik kan me goed voorstellen dat FC Groningen hier niet blij mee was. 42 maanden is misschien te veel, die straf moeten we bewaren voor mensen die ook echt de daad bij het woord voegen maar de persoon heeft ook weinig reden tot klagen met zo'n oliedomme (en heel slecht geschreven) column.
klaarover | 3 februari 2009, 15:00:49
#3 Kom op jongens
Het is maar een stukje tekst
Als die het in de euroborg of in welk stadion dan ook , dit het voorgelezen , dan begreep ik het wel. Maar kom op man , voor dit domme gedichtje ga je tog niet zo zielig om doen!!!!!!
kevingrunn | 3 februari 2009, 16:51:35
#4 Ach klaarover, ik vraag me dan eigenlijk af waarom je uberhaupt nog fan van de FC bent. In Duivendrecht staat een heel groot stadion genaamd arena, daar zullen ze je met open armen ontvangen. Daar hebben ze hun supporters het liefst saai en niet te veel nadenkend. En als bonus doet je club elk jaar mee om de prijzen, dus succesvoller dan dat kan al bijna niet meer. Bij de FC bestaan , helaas voor jou, mensen die nog met hart en ziel leven voor hun club. Deze supporters hebben het hart op de tong, en in het geval van het gedicht in hun vingers. Zij voelen zich niet meer zo thuis bij hun FC, die steeds meer begint te lijken op die club spelend in die succesvolle arena. Deze, in jouw ogen 'idioten', willen koste wat kost zien te verhinderen dat het warme 'familie' gevoel van het verleden overgaat in het kille commerciele (fun only) gevoel.
Millz | 3 februari 2009, 18:22:55
#5 Zulke mensen horen niet in de maatschappij thuis. Ex-spelers en spelers bedreigen met de dood hoort niet. Het is logische dat de fc zulke mensen niet welkom heet. Een beetje groffe collumn kan geen kwaad. Maar dit is wel heel erg grof. En ik ben nog altijd fan van Nevland. En ga er zeker een keertje kijken in Fulham.
Krupsbeertender | 3 februari 2009, 19:53:44
#6 Ach doe toch niet alsof je een moraalridder bent waarom, want wanneer een Hans Teeuwen of een Theo Maassen een dergelijk iets schrijven dan verdient die een applaus en vergeet je het ook weer. Dan wordt er toch ook niet gesuggereerd dat Hans Teeuwen de Koningin anaal gaat nemen enz.
Grieze | 3 februari 2009, 20:44:51
#7 ieder heeft recht op zijn mening al moet ik soms wel eens slikken.Het is gewoon belachelijk dat deze jongen een stadionverbod krygt opgelegd voor een column.En met het fun only heb ik het helemaal gehad,ik kom naar het voetbal om me emoties te kunnen uiten ,en ja daar hoort ook een scheldparty oid bij.En dat gezeik over Nevland? ga je toch lekker bij die gast kijken,veel plezier maar verwacht niet dat iedereen hem met open armen ontvangt.Boeit mij dat! Das nou het mooie in een "vry"land GRUNN BESTUUR!!!!!!
pat | 3 februari 2009, 22:32:03
#8 Klasse Harris!
En een ieder die gaat roepen dat die straf helemaal terecht is en dat P dit verdient: lees het gedicht heel goed, het is pure fictie en eigenlijk heel lachwekkend!
Ben je het er niet mee eens waar FC Groningen allemaal mee bezig is kom dan samen met je maten/vrienden/vriendinnen om 19.00 uur op de Grote Markt!

Nogmaals bedankt.
Poll | 4 februari 2009, 09:52:04
#9 @millz
Laat 1 ding duidelijk zijn. Ik ben een supporter van FC Groningen en ben heel blij met fanatieke supporters die sfeer in het stadion brengen. Ook een groep als de GF heeft grote waarde voor mij tijdens een wedstrijd maar er zijn grenzen aan wat een fanatieke supporter mag doen. Dat is mijn mening en net zoals jullie vinden dat deze columnist het recht heeft op zijn mening, heb ik dus recht op de mijne!
Iedereen die deze hele slecht geschreven column wil vergelijken met het werk van Hans Teeuwen of Theo Maassen, slaat de plank volledig mis. Nogmaals: mijn mening!
klaarover | 4 februari 2009, 10:03:15
#10 @klaarover, dat het gedicht niet goed is of smakeloos daar zijn we het allemaal wel over eens.
Maar FC Groningen slaat de plank volkomen mis door uberhaupt een stadion verbod hier aan te geven laat staan een stadion verbod van 42 maanden!
Nogmaals dit is de bewuste druppel!
Poll | 4 februari 2009, 10:11:27
#11 Eerst al een anti-fun only actie, nu weer een protestmars.... Waar zijn we mee bezig! Laten onze energie in positieve dingen steken en onze fantastische club aanmoedigen en genieten van het voetbal !!!
Noordhof | 4 februari 2009, 10:48:26
#12 Aanstellerij!!!!!! net zoals al door meer wordt gezegd , als een cabaratier het zegt is het geweldig, en krijgt er nog net geen prijs voor .
DiRoberto | 4 februari 2009, 10:55:37
#13 Slaat helemaal nergens op dat gedicht!! mafkees!!
Sappezand | 4 februari 2009, 11:32:32
#14 Gaat het daarom, Sappezand?
Nee het gaat om een straf van 42 maanden voor een stuk tekst.
Denk eerst een keer na voordat je verder gaat blaten.
Poll | 4 februari 2009, 12:14:14
#15 Ik heb het over het gedicht SNOLL niet over de consequenties.
Sappezand | 4 februari 2009, 12:36:36
#16 je bent gewoon niet lekker in de bol als je zoiets schrijft ze hadden er nog 42 maand bij moeten doen bij dat stadion verbod
rudi | 4 februari 2009, 17:04:30
#17 Applaus voor jezelf, Sappezand!
Poll | 4 februari 2009, 17:06:33
#18 Fulham-fan met een softspot voor Groningen hier.

Natuurlijk is het goed dat deze club niet geassocieerd wil worden met gevaarlijke gekken. Is het sowieso niet een beetje hypocriet om te klagen over spelers die zelf niet door Groningen opgeleid zijn en vertrekken? Ik denk dat ze bij Viking ook niet bepaald blij waren toen de speler die hun langs Chelsea had geschoten voor niks naar Groningen vertrok.
NevlandisKing | 4 februari 2009, 18:06:39
#19 @nevlandisking
Een beetje relativeren kan inderdaad geen kwaad af en toe. :-)
klaarover | 5 februari 2009, 09:59:43
#20 Eigenlijks kan je beter alle spelers die voor de fc spelen pakken, want ze gaan vroeg of laat toch weg. Nouja behalve Matthijs dan, maar zijn contract word niet verlengd. Dus misschien kan je dan beter niet voor een betaald voetbalclub zijn maar voor een 4e elftal in de 5e klasse. Want daar blijft een vriendenclubje wel voor jaren in één elftal zitten.

Bijna alle buitenlandse spelers denken via groningen in de europese top te komen. Die wisten echt niet veel van Groningen voor dat ze hier kwamen. Zelfs Stef Nijland en Arjen Robben kozen voor het geld. Misschien moet daar ook maar zo'n belachelijke collumn over. Of over Drent die bij momenteel bij Veendam zit.

Echt belachelijk

Krupsbeertender | 6 februari 2009, 15:11:51


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl