Forum | Prikbord | Info | Links
 
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Nieuwsarchief
Vertroetelen die supporters! Ook in Tilburg 27 november 2008
Willem II - FC Groningen was dit jaar zoals wel vaker qua resultaat teleurstellend. Helaas was het voor FC Groningen-supporters geen pretje om een poging te doen deze wedstrijd bij te wonen. 71 supporters met kaartje werden keurig door de NS -op tijd- afgeleverd op station Tilburg. De supporters mochten de trein niet verlaten en werden teruggestuurd. Zelfs een sanitaire stop werd niet toegestaan. Mensonterend en niet van deze tijd!

De Supportersvereniging FC Groningen is zeer blij dat maar liefst 355 supporters (met in Groningen gekochte kaartjes) de uitwedstrijd wilden bijwonen. De begeleiding van FC Groningen bij deze uitwedstrijd is prima geweest. Hulde voor de voortvarende wijze waarop FC Groningen afgelopen maandag met een regeling kwam voor de 71 gedupeerde supporters met kaartje.

Maandag hebben FC Groningen en de SV besloten om in nauwe samenwerking de gang van zaken aan de kaak te stellen bij de bevoegde autoriteiten. FC Groningen heeft verder afgelopen dinsdag opheldering gevraagd bij de gemeente Tilburg en Willem II. Vanmorgen heeft de SV zich verder laten informeren door FC Groningen. De SV zal de bevoegde autoriteiten via een aangetekend schrijven aansprakelijk gaan stellen voor geleden (im)materiële schade. We overwegen juridische stappen, die in het verleden (Feyenoord - Ajax 2 jaar geleden) succes bewezen hebben.

We roepen hierbij nadrukkelijk de 71 gedupeerden op om contact met ons op te nemen (ombudsman@svfcgroningen.nl) en willen de individuele gevallen beoordelen en waar mogelijk en wenselijk begeleiden in een vervolgtraject. Twee verslagen van gescheiden reizende supporters zijn onder aan deze pagina ter informatie toegevoegd.

Vanwaar de titel van dit persbericht? 'Vertroetelen die supporters' was de titel van een artikel op dinsdag 4 november 2008 in De Pers. Deze nieuwe aanpak bewees internationaal zijn succes. In Tilburg heeft men deze les nog niet geleerd of het artikel nog niet gelezen. Men strafte een hele groep, waar individueel ingrijpen tot een nieuw voetbalfeest had kunnen leiden. Heel jammer dus.

Vandaag kopt het Dagblad van het Noorden op de voorpagina dat een 'supporter' van FC Groningen voor het betreden van het veld een stadionverbod voor het leven heeft gekregen. Hier een voorbeeld van hoe het moet: Drie jaar Euroborg, zonder hekken met eens in de twee weken 20.000 supporters, en nu pas bij één individueel geval hoeven in te grijpen. Dát is nu "vertroetelen" van supporters.

Samenvatting voor de gemeente Tilburg en Willem II:
- Leer je les
- Maak openbaar excuses voor de gang van zaken
- Maak het voetbal voor supporters ook weer een feest
- De gebruikte aanpak heeft averechts gewerkt

Supporters van Willem II zijn bij de terugwedstrijd welkom voor een kop koffie!

Bronnen:

(1) De Pers, dinsdag 4 november 2008, en "Vertroetelen die supporters"
(2) Voor achtergrondinformatie: "Supporters vogelvrij?"
(3) Voor achtergrondinformatie: De OmbudsmanVerslag treinreis Willem II - FC Groningen, 8.04 trein
Zondagochtend om acht uur vertrok de eerste trein met FC Groningen supporters naar Tilburg voor de wedstrijd Willem 2 - FC Groningen van half drie. Kort na elven kwam deze zonder incidenten of problemen aan op het station van Tilburg, waar een kleine politie-escorte de supporters stond op te wachten. Op onvriendelijke toon werd medegedeeld dat het station niet verlaten mocht worden voordat naar de extra in Tilburg geldende regels was geluisterd.

Na deze politie-uitleg vertrok de groep richting de binnenstad, maar werd daarbij continu gevolgd door twee politiemotoren en enkele politiebusjes. In een poging onder de onaangekondigde en bij een A-wedstrijd ongebruikelijke achtervolging van de politie uit te komen, slingerde de groep door kleine straatjes, maar dit mocht niet baten. Nadat voor de tweede keer een fakkel was afgestoken en op een lege plaats op de grond was gegooid, greep de politie in en zetten de circa veertig supporters hardhandig tegen de muur voor fouillering.

Bij deze ingreep acteerde de politie gehaast, onvriendelijk en bovenal ongeorganiseerd, getuige het feit dat een deel van de groep uiteindelijk toch niet is gefouilleerd, een deel van de groep wel en een deel van de groep niet om een legitimatiebewijs is gevraagd en van de mensen zonder dit bewijs er één werd opgepakt en de overigen niet.

De groep, waarbij uiteindelijk geen enkel wapen of meer vuurwerk werd gevonden, kon vervolgens de weg naar de binnenstad vervolgen en heeft daarna zonder voor problemen te zorgen ook de wedstrijd bezocht.


Verslag treinreis Willem II - FC Groningen, 8.44 trein
Naast de groep supporters die de trein van acht uur hadden genomen, reisde ook een grote groep supporters van FC Groningen met de trein van kwart voor negen naar Tilburg af. Al in Groningen werd er een apart treinstel aan deze trein gekoppeld, speciaal voor de supporters. In Amersfoort werd de trein gesplitst, waarbij duidelijk werd gemaakt dat het deel met de supporters in één keer door zou rijden naar Tilburg. Daar eenmaal aangekomen bleek echter dat de supporters de trein niet mochten verlaten.

In plaats van dat dit duidelijk gecommuniceerd werd via het omroepsysteem in de trein, bleek dit alleen uit het feit dat supporters door met stokken en honden gewapende ME terug de trein in werden geduwd dan wel geslagen. Circa veertig supporters wisten hierbij toch tijdelijk te ontsnappen, maar werden vrijwel allemaal door de ME en de politie teruggehaald en gearresteerd. Alle supporters die nog in de trein zaten, waaronder 71 met een in Groningen gekocht kaartje, kregen vervolgens te horen dat ze per direct terug naar Groningen gestuurd zouden worden.

De supporters werden bij deze ongewenst snelle terugreis vergezeld door een peloton ME, dat de supporters rustig trachtte te houden door het opleggen van absurde beperkingen. Zo mochten er gedurende de hele terugreis geen ramen open gedaan worden, werd er nergens gestopt om te eten of te drinken en moest als toppunt een sanitaire stop in de prullenbakken of over de banken gedaan worden. Verbijsterend maar waar, is dit laatste het antwoord van de ME op de vraag waar geplast moest worden nu de trein niet zou stoppen.

Uiteraard resulteerde dit in een grimmige sfeer in de trein, wat in Groningen resulteerde in het oppakken van nog eens zeven personen wegens het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs en het aanrichten van vernielingen in de, op bevel ondergepiste, trein. De niet-opgepakte teruggestuurde supporters konden na deze rampzalige reis vervolgens rond het avonduur op teletekst vernemen dat hun club al na 20 minuten met 3-0 verloren had. Goed weekend.


Bron: Supportersvereniging FC Groningen
Printversie »
 

 
Webhosting: Flexwebhosting.nl